Ook voor de S3 en de Junior Masters zit de eerste competitiehelft erop

Ook voor de S3 en de Junior Masters zit de eerste competitiehelft erop. Tijdens de krokusvakantie nemen we samen met de rest van de onze wedstrijdzwemmers een welverdiend weekje vakantie zodat we er nadien terug stevig kunnen invliegen.

Bijgevolg is dit, halverwege het zwemseizoen, het ideale moment om even een round-up te maken van de voorbije maanden. In dit excel-document vinden jullie een overzicht van de zwemprestatie van beide competitiegroepen. Voor elke zwemmer heb ik in het begin van het seizoen 3 wedstrijdnummers geselecteerd waarop de respectievelijke zwemmer in het verleden het best presteerde. Voor die wedstrijdnummers vergelijk ik hun progressie ten opzichte van de vooruitgang die een gemiddelde zwemmer van hun leeftijd op jaarbasis maakt. Dit gemiddelde is uitgerekend op basis van de rudolph-tabellen.

Als we de tabel rustig bekijken dan merken we dat de meeste zwemmers erg sterk presteerden. Een verbetering van hun besttijden met 6 à 7 seconden op een 100m is geen uitzondering. Bij de enkele zwemmers die niet helemaal volgens wens presteerden zijn er bovendien vaak individuele verklaringen zoals langdurige ziektes en dergelijke

Tevens mag men niet vergeten dat de doelstelling in de tabel voor een volledig jaar zijn uitgezet en we momenteel nog maar halverwege zijn.

De erg mooie resultaten mogen ons echter niet doen vergeten dat er in de komende maanden nog bijzonder veel werk op de plank ligt. Op technisch gebied valt er bij alle zwemmers nog een ruime progressie te boeken er momenteel wordt er nog te veel gezondigd tegen de basisprincipes van het moderne competitiezwemmen, namelijk: snelle starten en keerpunten, goede stroomlijn en onderwatertechniek, … Om dit in de praktijk te realiseren is er een verhoogde concentratie en verbeterde trainingsmentaliteit vereist. Dit is echter met de zwemmers doorgesproken en er zijn op dat gebied duidelijke afspraken gemaakt.

Om af te ronden wil nog eens benadrukken dat we als groep qua mentaliteit een grote stap voorwaarts hebben gezet en dat de zwemmers daar terecht trots op mogen zijn. Verder hoop ik dat de recente positieve resultaten een stimulans mogen zijn om op training nog meer kwaliteit te leveren zodat we opnieuw nog enkele stappen voorwaarts kunnen zetten.

Wouter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.